31 mars 2009

Magbilder




Magbilder nu, vecka 33

Ul

Ja som sakt i dag har vi varit på UL..
Hon som gjorde underskökninge i dag var en super gullig, medelålders kvinna. Hon tog sig verkligen tid. Ul drygt en halv timme..
Hon visade oss jätte mycker..flödet i navelsträngen, hjärtat, ansiktet, huvudet..fostervattnet, moderkakan..och förklarade verkligen ingående vad det var vi såg..
Stort Tack till dig..om alla Ul är så skulle jag vilja gå på ett i veckan..
Vår H*N väger 2 kg nu och vid fullgåengen tid skulle den väga ca 3,500 kg
Det är så fantastiskt, vi längtar efter knobben här nu..och sedan vilken underbar sommar vi kommer att ha alla 4 tillsammans..Bada, sola, åka och vara sociala..åka till stugan mm..längtar!!


JAg älskar min underbara lilla familj!!!!


Ul i vecka 33!!, Huvudet och hand!!

29 mars 2009

Graviditetsvecka 33

Mamma
Du kan känna din livmoder ungefär 15 cm ovanför din navel.
Det är bara en och en halv månad kvar och du kan drabbas av städmani. Allt ska rensas, städas och sorteras. Allt ska fixas klart så att du slipper tänka på det sedan. En del kvinnor kan drabbas av separationsångest, hur blir livet utan magen. Det kan vara en tid av mycket känslor. Förväntan, längtan, oro och förvärkar.
Om det är första graviditeten börjar många fundera och undra över amning och spädbarnsskötsel.
Det kan vara klokt att skaffa sig lite kunskaper i förväg - kunskap ger trygghet.
Har du i stället svårt att alls föreställa dig hur det ska fungera med ditt nyfödda barn? Tala med din barnmorska! Hon kan hjälpa och råda.
Många blivande mammor känna sig stora och klumpiga med svullna fötter och anklar. Om du trycker in ett finger över ankeln några sekunder så blir det en grop kvar när du tar bort fingret - det är ett typiskt tecken på att det är ödem. Vanligen är svullnaden betydligt mindre när du stiger ur sängen på morgonen.
Tips!Sitt högt med benen när du kan - när du läser, stickar eller tittar på TV.

Barnet
I vecka 33 är medelkroppslängden 45 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2200 gr. Huvudets omkrets är 31 cm.
Huden har ett tjockt lager fosterfett, vernix, som skyddar mot fostervattnet.
Barnets alla sinnen fungerar nu sedan någon vecka tillbaka. Ibland kan du få uppleva att barnet hickar, du känner ett litet tickande i magen. Visste du att ditt barn som fått en speciell berättelse läst för sig i magen kan skilja den berättelsen från andra berättelser när de sedan är födda. Läs mer om Fostrets utveckling!

Pappa
Massera bort värk och i viss mån trötthet hos den blivande mamman! Vid massagen frigörs endorfiner, vilket ökar välbefinnandet. Att massera lär även dig vilken del av din kvinnas kropp som är extra känslig och vilken typ av massage som har bäst verkan senare till exempel vid förlossningen

Kontroller och undersökningar
Det är dags för ännu ett barnmorskebesök. Hon eller han känner efter hur barnet ligger och kontrollera hur livmodern och barnet växer och lyssnar på barnets hjärta. Hon mäter ditt blodtryck, eventuellt får du ge ett urinprov.

26 mars 2009

Intersport öppning

Jag var inne i går en sväng och inhandlade vår jacka och överdrags byxor till Hugo!

McKinley

24 mars 2009

Graviditetsvecka 32

Mamma
Livmodern har snart intagit det högsta läget som den kommer att ha, du kan känna livmoderns topp ca 12 cm ovanför naveln.
Din livmoder börjar träna sig inför förlossningen med så kallade förvärkar.
Det är inte dålig kondition som gör att du flåsar. Lungorna tar stor plats i kroppen de sträcker sig från nyckelbenen ner till diafragman. Om du bara använder en del av lungkapaciteten när du andas undanhåller du kroppen det syre den behöver.
Testa din lungkapacitet!Sätt dig ner och lägg händerna på magen. När du andas in ska du känna hur buken utvidgas och när du andas ut ska buken sjunka ihop.
Om du var vältränad före graviditeten har du säkert kunnat hålla i gång med träning tämligen bra men nu blir det nog dags att dra ner något på takten. I regel kan man träna med de metoder som inte är alltför påfrestande för lederna eller innebär ökad skaderisk - inga tävlingsmoment! Känns det riktigt och bra och inte gör ont är det som regel bra - tänk på tt hålla ett lagom tempo. Att cykla eller simma är mycket bra motion för dig som är gravid.
De flesta MVC erbjuder bara ett rutinmässigt ultraljud i vecka 17-18. Många kommer ändå på ytterligare ultraljudundersökningar, till exempel om barnmorskan misstänker att magen växer för fort eller för sakta. Vid några kliniker gör man en rutinmässig ultraljudundersökning också i graviditetsvecka 32.

Barn
I vecka 32 är medelkroppslängden 44 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2000 gr. Huvudets omkrets är 30 cm.
Musklerna utvecklas och fett inlagras under huden. De flesta rynkorna i ansiktet är borta. Barnet börjar få rundare former. Det är allt svårare för din baby att göra stora rörelser. Fingertopparna har fått vassa naglar. Läs mer om fostrets utveckling!

Pappa
Försäkra ert barn så snabbt som möjligt. En del försäkringsbolag har till och med en Vänta barn-försäkring. En barnförsäkring tecknas först när barnet är fött medan en Vänta barn- eller gravidförsäkring gäller under graviditeten, förlossningen och barnets första halvår. Kontakta Konsumenternas försäkringsbyrå för råd, de har telefontid mellan 09:00 - 12:00 på telefon 08-22 58 00.

Kontroller och undersökningar
Vid några kliniker gör man även en rutinmässig ultraljudundersökning i graviditetsvecka 32.

22 mars 2009

Brankårsfest

Festen var super lyckad i går och Hugge var hur nöjd och glad som helst att få hela efter,iddagen sj med sin mormor..en riktigt mormors gris..
Maten i går var super god..en stor tack till er!!
Men tyvärr när jag kom hem så mådde jag dåligt, jag tror att jag ätig för mycket så sent, det fick liksom inte plats..så tyvärr fick jag hälsa på Ulrik på toa!!

Men men...nu är det dax att fylla på kistan igen efter igår kväll!!!

19 mars 2009

Graviditetsvecka 31

Mamma
Benen känns tunga och trötta, räkna med att behöva vila oftare.
Livmodern når till 3-4 fingrars bredd nedanför nedersta revbenet.
Om du väntar tvillingar kan förlossningen börja närma sig. Även om du kan gå tiden ut är det vanligast att tvillingar föds några veckor till en månad före beräknad förlossning. Du behöver inte vara orolig, tvillingar mognar tidigare än ensamma barn i livmodern; de är livsdugliga och brukar vara pigga om de inte föds allt för tidigt. I absolut flertalet fall kan man föda på vanligt sätt - och du ska inte genomgå två förlossningar. Den första tvillingen öppnar förlossningskanalen och nummer två kommer som regel ut utan större problem.
Även kvinnor med ett barn i magen kan nu behöva befrias från sitt arbete - det gäller kvinnor med stressiga och tunga arbeten och arbeten som innebär olämpliga arbetsställningar eller har en ökad skaderisk. I sådana situationer kan man få havandeskapspenning från och med nu, del- eller heltid. Ansök i god tid, handläggningstiden kan vara ganska lång. Det är försäkringskassan som gör bedömningen utifrån en praxis som utarbetats genom åren.
All erfarenhet talar för att det för de flesta gravida kvinnor är värdefullt med lite ro och vila i slutet av graviditeten. Planera därför i god tid för en paus innan barnet kommer.
Det finns möjligheter även för dig som inte kan få havandeskapspenning: Man kan ta ut föräldrapenning redan två månader före beräknad förlossning.

Barn
I vecka 31 är medelkroppslängden 42 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1800 gr. Huvudets omkrets är 29,5 cm. På grund av att hjärnan växer snabbt nu ökar den mer än vanligt i omkrets.
Barnets kropp lagrar fett.
Dina aktiviteter påverkar barnets beteende - ljud från yttervärlden, om du äter, om du ligger eller går - sådana saker påverkar barnets aktivitetsnivå.

Pappa
Har ni funderat över var ni vill att barnet ska födas? De flesta blivande föräldrar föredrar den klinik som ligger närmast. En del par vill föda hemma i sin trygga miljö. Viktigt är då att man diskuterar detta i god tid med sin förlossningsavdelning. Det är långt ifrån alla som ställer upp vid en hemförlossning.

Kontroller och undersökningar
Väntar du tvillingar gör man ibland ett ultraljud!

lekparks besök

Vi var i lekparken i förgår och i går..och bars njöt ut av det underbara vädret som är just nu. Jag älskart..det är som hela kroppen vanknar till liv efter en vinter dvala..Man börjar se folk ute dela samhället vaknar!
Det har inte blivit så mycket socialt nu, det beror på att hugge varit sjuk igen, jag är så trött på det. så nu har vi lugnat ner oss lite. på våra dagar har vi varit i lekparken, pysslat här hemma och bakat..Det känns riktigt bra! men nu på tisdag ska jag banne mig åka till frödingen!!

17 mars 2009

Feber, tandsprickning, hosta och snorig

Det är inte lätt att heta Hugo Alvin just nu. HAn har tre tänder som håller på att komma fram, som stör honom i hans sömn, i natt somnade han inte förns kl var halv 12, sedan vaknade väl han ca en gång i timmen, sedan tyckte han att det var morgon kl halv 7..Jag fattar inte hur ungen orkar...Till råga på detta så, har han feber 38,5 sedan i fredags, det beror säkert både på tänderna och förkylningen. HAn hostar och snorar och slemar..som bara katten..min stackas lilla gosse..Hoppas denna dåliga tränd vänder snart..Vi ha tillbaka min goa glada pojk!!!

12 mars 2009

69

Jaha, då var man nere på 69 dagar..det är så att tiden bara springer iväg. JAg mår super bra, men jag är riktigt trött just nu. Så jag brukar försöka sova middag tillsamans med hugge. Gör jag det så funkar dagen super bra. I går ex. gjorde jag inte det, då var jag som en zombi, jag däckade i soffan när hugge kollade Emil och griseknoen...HAn älskar den filmen..!!
I går för övrigt var Sanna&Melvin och Annsofi&Travis här på Våffel kalas, mycket gått och mysigt!!
Nu sitter Hugo och kolla Höjdarna på tv och jag väntar på Maja och Maximus som ska komma och sällskapa med oss!! KAffe och onyttiga saker!!

11 mars 2009

Välkommen
På Ljusparty den 5 april kl. 14.00 hos mig på Industrigatan 1C

Ta gärna med vän/anhörig ifall det är någon som är sugen på ljusparty!
Anmäl dig till mig senast den 31 Mars om du kommer!

Emelie Myrén, 0492 – 14666 eller 070 34 60 857
emeliemyren@hotmail.com

09 mars 2009

Metallica

Min Älskling fick sin efter längtade biljett till Metallica i Hultsfred, Hur nöjd som helst!!

08 mars 2009

MVC i tisdags

vecka 29:
vikt, 66
sf, 27
hb, 114
urin, 0/0
blodtryck, 110/65
fosterljud, 140
uterus storlek, =

Graviditetsvecka 30

Tre fjärdedelar av din graviditet har passerat och din mage är ordentligt rund. Tyngdpunkten i kroppen förskjuts och påfrestningarna på ryggen ökar.

Mamma
Barnet tar stor plats, inte bara i magen utan även i din vardag. Barnet sparkar mer och kraftigare - gör sig ständigt påmint. Ju närmare du kommer förlossningen desto mer tänker du på ditt barn, tankar om en vardag med barnet, och lusten att förbereda sig ökar.
Många kvinnor kan få dåligt samvete för detta, speciellt om man har ett ansvarsfyllt arbete och inte riktigt kan koncentrera sig.
Har du svullna ben eller åderbråck - vila med fötterna upp så ofta du kan. Prova stödstrumpor de finns att köpa på apotek och där mammakläder säljs.

Barn
I vecka 30 är medelkroppslängden 41 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1600 gr. Huvudets omkrets är 28 cm.
Redan från graviditetsvecka tretton kan man med hjälp av ultraljud se att fostret tränar sina andningsmuskler genom att utföra andningsrörelser. Andningsrörelser pågår sedan i perioder under hela graviditeten. Dessa andningsrörelser stärker lungorna och får dem att mogna. Röker du en cigarett minskar eller upphör andningsrörelserna helt under en period.
Pappa
När tänker du ta ut din föräldraledighet? För många män kan det kännas svårt att stanna hemma med barnet mer än några veckor. Du kommer dock inte att ångra dig om du använder alla dina dagar. Ju mer tid du ger ditt barn desto mer får du tillbaka.

Kontroller och undersökningar
Föräldragrupperna brukar starta omkring graviditetsvecka 30. En del barnmorskor ordnar även träffar tidigare.
Väntar du tvillingar gör man ibland en ultaljudsundersökning till i vecka 30.

Söndag

Denna Söndag blir lugn. Vi ska vecko handla och så ska vi in med filmerna jag hyrde i går.. Arvid han ligger och vilar efter hård kväll i går. JAg har diskat och vikti trätt. så jag känner mig så nyttig så!!
Denna vecka ser ut som vanligt, det är så skönt att vi är friska nu så hugge och jag kna åka på våra akteviteter!!det är så viktigt, dels för honom och dels för mig..den sociala biten!

06 mars 2009

Linköping

I dag har vi varit en resa till Linköping hela familje. Köpt det sita till bebben och det sista till Hugges rum. Så nu är det Klart, känns så skönt det har hängt över mig lite!
HAns rum blev så fint.
Vi Köpte:
en Hylla
Ett lektält
Matta
filt
Förvarings lådor
leksaker

05 mars 2009

en ledsen pojk

Här hemma är det en lite ledsen pojk. Han hänger mig i byxbenen och gråter så tårarna rinner. Han har det inte lätt just nu min lille gosse. Det är bara mamma som gäller, Pappa existerar nästan inte.
Ena sunden klappar man min stora mage och andra stunden slår han på den, så det kan ju vara så att han tycker att mamma se konstig ut, och att han känner att något är anolunda..
Som i dag ex. så skulle jag krama mitt syslings barn hejdå, och hugge blir helt husterisk och bara skriker och gråter och slänger sig i mitt knä..
Lite sparations ångerst, gulle har!!
Bara till att vänta ut herr Alvin, inget att kynda på!!

02 mars 2009

Jag har blivit utmanad!

Marlena skickade en utmaning till mig, den lyder såhär..Gå in bland dina bilder på din dator. Gå till den sjätte bilden i den sjätte mappen. Publicera och berätta om den.Här kommer bilden...

Denna bild är ifrån Gransjön. Camilla och jag!!