09 mars 2008

recept vecka 10

Broccolipaj 4 Portioner

Pajdeg 2 1/2 dl Vetemjöl 1 dl Ost; riven 100 g Margarin 2 msk Vatten; kallt 1 Salt; krm

Fyllning 500 g Broccoli; färsk eller fryst 1 Purjolök 1 msk Olja 1 msk Salladskrydda; Italiensk

Ggstanning 3 Ägg 2 tsk Senap; Fransk 2 dl Mjölk 1 tsk Salt 1 Peppar; krm 2 dl Ost; Riven

Blanda snabbt ihop mjöl, ost, margarin (delat i mindre bitar) i en matberedare eller bunke. Tillsätt vatten och arbeta ihop degen till en rund boll. Låt den vila i kylskåp ca 30 minuter. Kavla eller platta ut degen i en pajform , ca 24 cm i diameter. Nagga degen. Klä kanten med folie remsor, så glider inte degen ner under gräddningen. Grädda pajskalet ca 10 minuter i 200 grader C, mitt i ugnen. Ta bort folien och grädda ytterligare 5 minuter. Skölj och skiva purjon. Dela broccolin i mindre bitar. Förväll dem någon minut i lättsaltat vatten, om du använder färsk broccoli. Hetta upp oljan i en stek panna. Fräs snabbt broccolin och purjon i oljan. Tillsätt salladskryddan och rör om. Fördela grönsaksblandningen i pajskalet. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Häll den över grönsaksblandningen. Grädda pajen i 200 grader C, 25-30 minuter mitt i ugnen. Servera pajen med gurkstavar och frukt som dessert.

Inga kommentarer: